Cum am crescut traficul YoY x20 și am ajuns la 520.000 de utilizatori anual

În acest articol, vom explora strategiile pe care le-am implementat pentru a crește traficul de 20 de ori și cum am reușit să ajungem la aproape 520.000 de utilizatori intr-un an.

mask

Site-ul blog.minimap.ro de călătorii se concentrează pe furnizarea de informații și sfaturi pentru călătorii care călătoresc în România și Europa. În ultimii ani, industria călătoriilor a devenit din ce în ce mai competitivă, iar traficul pe site a stagnat.

În anul precedent, au fost 26.000 de utilizatori unici și ne-am concentrat pe creșterea acestui număr în 2022.

Cu ajutorul unor strategii puternice de SEO și de marketing de conținut, am reușit să creștem traficul x20 într-un an și am ajuns la 520.000 de utilizatori anual în 2022.

Pur organic, SEO.

Strategii pentru cresterea traficului

Creșterea traficului este un obiectiv important pentru orice site web, indiferent de industrie.

Pentru a obține trafic calificat și de calitate, este esențial să apelezi la servicii SEO profesionale pentru a valorifica continutul website-ului.

În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai eficiente strategii SEO pentru creșterea traficului pe un site web.

Strategii SEO simple, dar care de multe ori nu sunt implementate corect.

1. Audit Tehnic SEO

Auditul SEO este un proces esențial pentru a identifica și rezolva problemele tehnice ale unui site web. În această etapă, am analizat în detaliu (150+ criterii SEO) site-ul pentru a identifica orice deficiențe și pentru a implementa îmbunătățiri care să ajute la optimizarea pentru motoarele de căutare.

Iată câteva puncte importante dintr-un audit SEO pe care orice agentie SEO ar trebui să le prioritizeze:

 • Crawl site: Am folosit instrumente specializate pentru a explora site-ul și a obține o imagine completă a structurii și a conținutului acestuia. Am verificat dacă toate paginile sunt accesibile și dacă există erori de tipul 404, 3XX sau pagini duplicate.
 • Verificarea meta-titlurilor și a meta-descrierilor: Am examinat fiecare pagină a site-ului pentru a ne asigura că meta-titlurile și meta-descrierile sunt optimizate corespunzător și conțin cuvinte cheie relevante. Am urmărit să facem aceste elemente atractive și convingătoare pentru utilizatori, pentru a încuraja clicurile din rezultatele Google.
 • Optimizarea imaginilor: Am evaluat imaginile utilizate pe site și am verificat dacă acestea sunt optimizate pentru motoarele de căutare. Ne-am asigurat că fiecare imagine are un text alternativ (alt description) relevant și un titlu (title tag) descriptiv, care includ cuvinte cheie relevante.
 • Verificarea structurii URL-urilor: Am examinat URL-urile paginilor pentru a ne asigura că sunt SEO-Friendly și relevante pentru conținutul pe care îl reprezintă. Am evitat utilizarea URL-urilor lungi și neclare și am încercat să includem cuvinte cheie relevante în structura lor.
 • Analiza performanței site-ului: Am verificat viteza de încărcare a paginilor și am identificat orice probleme care ar putea afecta experiența utilizatorilor. Am luat măsuri pentru a îmbunătăți performanța site-ului prin optimizarea codului, comprimarea imaginilor și implementarea cache-ului.
 • Verificarea compatibilității mobile: Ne-am asigurat că site-ul este responsive și se afișează corect pe dispozitive mobile. Am verificat compatibilitatea cu diferite dimensiuni de ecrane și am făcut ajustări pentru a ne asigura că utilizatorii pot accesa și naviga site-ul fără probleme de pe orice dispozitiv mobil.
 • Analiza linkurilor interne și externe: Am evaluat structura de linkuri interne a site-ului și am verificat dacă există Broken Links (linkuri care duc spre pagini lipsă sau cu erori) sau dacă există pagini orfane în site (pagini abandonate putem spune, inaccesibile pentru oameni sau motoare de căutare). De asemenea, am analizat profilul de linkuri externe pentru a ne asigura că avem legături relevante și de calitate care să îmbunătățească autoritatea site-ului în ochii motoarelor de căutare.

Analiza concurenței și a cuvintelor cheie

Analiza concurenței și a cuvintelor cheie reprezintă o strategie fundamentală pe care am adoptat-o.

Pentru a realiza această analiză, ne-am concentrat pe site-urile de călătorii populare din România și am utilizat instrumente precum Ahrefs și Semrush, în combinație cu propriul nostru raport intern, care ne-a ajutat să identificăm toate cuvintele cheie pentru care competitorii noștri se clasau și noi nu.

Am urmărit cu atenție volumul de căutări pentru fiecare cuvânt cheie, dar și probabilitatea noastră de a ne clasifica pentru acele cuvinte cheie. Am căutat un echilibru între volumul ridicat de căutări și șansele noastre de a obține o poziție bună în rezultatele căutării.

Iată un exemplu de articol ce rankeaza in prima pagina în baza cercetării de cuvinte cheie:

minimap brasov exemplu

Crearea de conținut

Pe baza listei de cuvinte cheie de mai sus, am creat un calendar de conținut pentru următoarele luni.

Acest calendar a inclus informații detaliate (brief-uri) pentru fiecare articol, precum titlurile, subtitlurile și URL-urile propuse, cuvintele cheie țintă și o scurtă descriere pentru copywriter-ul responsabil.

Selectarea cuvintelor cheie relevante și planificarea strategică a conținutului ne-au permis să ne concentrăm eforturile pe producerea de articole de calitate, care să fie optimizate pentru motoarele de căutare și să atragă trafic relevant și interesat de călătorii.

Această abordare ne-a ajutat să obținem rezultate mai bune în clasamentul căutărilor și să ne creștem vizibilitatea în fața publicului țintă.

Am scris articole detaliate despre destinații populare de călătorie, am inclus fotografii și am oferit sfaturi și trucuri pentru călătorii. Momentan, sunt scrise undeva la 120 de articole.

Optimizarea SEO On-page a site-ului

Optimizarea SEO On-page a site-ului a implicat atât aspecte de bază, cât și optimizări specifice pentru fiecare pagină în parte.

În timp ce am rezolvat problemele tehnice identificate în urma auditului SEO tehnic planificat pe o perioadă de 6 luni și am creat conținutul corespunzător, ne-am concentrat și pe optimizarea on-page a site-ului.

Iată câteva dintre aspectele de bază și trucurile pe care le-am folosit:

 1. Meta titluri și meta descrieri: Am revizuit și actualizat meta titlurile și meta descrierile pentru fiecare pagină a site-ului.
 2. Optimizarea imaginilor: Am redus dimensiunea fișierelor imaginilor pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a paginilor. De asemenea, am adăugat text alternativ (alt description) și titluri relevante (title tag) pentru fiecare imagine, astfel încât motoarele de căutare să le poată înțelege mai bine și să le poată indexa corespunzător.
 3. URL-uri SEO Friendly: Am optimizat structura URL-urilor paginilor pentru a le face prietenoase pentru motoarele de căutare. Am eliminat caracterele speciale și am folosit cuvinte cheie relevante în structura URL-urilor.
 4. Utilizarea cuvintelor cheie: Am integrat cuvintele cheie relevante în conținutul fiecărei pagini. Ne-am asigurat că acestea sunt incluse în titluri, subtitluri, paragrafe și în conținutul general al paginii. Am păstrat totuși un echilibru și am evitat supraoptimizarea, concentrându-ne pe crearea unui conținut util și relevant pentru utilizatori.
 5. Linkuri interne: Am creat o structură internă a linkurilor pentru a facilita navigarea utilizatorilor și pentru a crea o legătură între diferitele pagini ale site-ului. Am inclus linkuri interne relevante și am folosit text ancoră (anchor text) care conține cuvinte cheie relevante pentru paginile respective.

Pe lângă optimizarea on-page, am acordat și atenție îmbunătățirii performanței generale a site-ului. Am optimizat timpul de încărcare a paginilor, am implementat cache și am utilizat tehnici de comprimare a fișierelor pentru a asigura o experiență plăcută și rapidă utilizatorilor.

minimap core web vitals

Prin aplicarea acestor optimizări on-page, am reușit să creștem relevanța și vizibilitatea site-ului în fața motoarelor de căutare, ceea ce a dus la atragerea unui trafic mai calificat și la îmbunătățirea performanțelor generale ale site-ului.

Promovarea site-ului prin intermediul rețelelor sociale

Deși am început cu o abordare organică, am înțeles că Facebook nu mai este exclusiv o platformă organică în ceea ce privește distribuția conținutului.

Drept urmare, am alocat și bugete pentru postări plătite, astfel încât să putem obține un nivel mai mare de angajament, distribuiri și aprecieri pentru conținutul nostru.

minimap articol facebook
statistici postare minimap

Pe măsură ce site-ul a început să se indexeze rapid în motoarele de căutare și traficul organic a crescut, ne-am concentrat mai mult pe strategiile SEO și pe crearea de conținut de calitate.

Am înțeles că, în mediul online, vizibilitatea în motoarele de căutare este esențială pentru a atrage trafic calificat și relevant. Drept urmare, ne-am focalizat eforturile pe optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare, precum și pe producerea de conținut de calitate și relevant pentru audiența noastră.

Măsurarea performanței și îmbunătățirea conversiilor

Am monitorizat performanța site-ului și am identificat zonele în care puteam îmbunătăți. Am folosit instrumente precum Google Analytics, Google Search Console, ScreamingFrog si rapoarte custom create de noi pentru a analiza traficul pe site și am îmbunătățit experiența utilizatorilor prin intermediul design-ului.

Prin aplicarea acestor strategii de SEO, marketing de conținut și creștere a conversiilor, am reușit să creștem traficul site-ului de călătorii x20 într-un an și am ajuns la 520.000 de utilizatori anual în 2022 în comparație cu anul precedent.

Încurajăm și alți proprietari de site-uri să implementeze aceste strategii pentru a obține rezultate similare și pentru a crește traficul și conversiile pe site-urile lor.

Concluzie

Sperăm că acest articol v-a oferit idei și strategii utile pentru a vă crește traficul și a vă îmbunătăți performanța site-ului. Implementarea acestor strategii poate fi o sarcină dificilă, dar cu răbdare și persistență, veți obține rezultate.

Nu uitați să monitorizați performanța site-ului și să îmbunătățiți continuu experiența utilizatorilor pentru a crește conversiile și a vă asigura că vă diferențiați de concurență.

Autor
Cristi Simion

Total
0
Share