Ce este Ecommerce? Tot ce trebuie sa stii

Ecommerce-ul a devenit o forță semnificativă în lumea afacerilor moderne, schimbând fundamental modul în care cumpărăm și vindem produse și servicii. Descoperă ce este ecommerce și de ce este o componentă vitală a afacerilor moderne!

ce este ecommerce ce inseamna mask

Odată cu creșterea continuă a utilizării internetului și a tehnologiei mobile, ecommerce-ul a câștigat teren rapid. Acesta a eliminat restricțiile geografice și a oferit acces global la piața de consum. Indiferent de locație sau fus orar, oricine poate cumpăra produse sau servicii online într-un mod convenabil și eficient.

Un alt aspect important al ecommerce-ului este că a redus costurile și a eliminat multe barierele tradiționale din comerțul fizic. Cu un magazin online, nu mai este nevoie să închiriezi un spațiu fizic scump sau să angajezi o echipă mare de personal. Costurile de pornire sunt mai mici, ceea ce face ca ecommerce-ul să fie accesibil chiar și pentru întreprinderile mici și startup-uri.

Pe lângă aceste beneficii, ecommerce-ul oferă și un potențial de creștere rapidă și extindere globală. Datorită posibilității de a atrage clienți din întreaga lume, afacerile online pot ajunge la un număr mult mai mare de consumatori decât în ​​cazul unui magazin fizic tradițional.

Prin implementarea unor strategii eficiente de marketing și promovare, magazinul tău online poate deveni vizibil pe scară globală și poate genera vânzări semnificative.

Ce este ecommerce?

Ecommerce-ul, cunoscut și sub denumirea de comerț electronic, reprezintă procesul de vânzare și cumpărare de produse și servicii prin intermediul internetului. Acesta implică utilizarea platformelor online pentru a facilita tranzacțiile comerciale între vânzători și cumpărători.

Cu ajutorul unui magazin online, clienții pot naviga prin produse, pot adăuga articole în coșul de cumpărături, pot efectua plăți online și pot primi produsele comandate prin livrare la domiciliu sau prin alte metode convenabile. Ecommerce-ul acoperă o gamă largă de activități comerciale, de la vânzarea de bunuri fizice, cum ar fi îmbrăcăminte și electronice, până la servicii digitale, precum descărcarea de software sau rezervarea de bilete.

Unul dintre aspectele cheie ale ecommerce-ului este automatizarea și eficiența proceselor. De la procesarea plăților la gestionarea stocurilor și livrarea comenzilor, tehnologia este utilizată pentru a simplifica și accelera procesul de tranzacționare.

ecommerce vs comert traditional
Ce este ecommerce: comerț online vs comerț tradițional

Diferențe între ecommerce și comerțul tradițional

Ecommerce-ul se diferențiază în mod semnificativ de comerțul tradițional prin mai multe aspecte importante:

 • Accesibilitate globală: Un magazin online este accesibil pentru potențiali clienți din întreaga lume, indiferent de locația lor geografică. Cu doar câteva clicuri, oamenii pot face achiziții de pe orice continent, ceea ce extinde considerabil piața disponibilă pentru afacerea ta.
 • Costuri reduse: În comparație cu un magazin fizic tradițional, un magazin online necesită investiții inițiale mai mici. Nu mai este nevoie de chirie scumpă pentru spațiu comercial, iar costurile operaționale pot fi reduse prin automatizarea unor procese cheie, cum ar fi gestionarea inventarului și procesarea comenzilor.
 • Flexibilitate și conveniență: Cu un magazin online, clienții pot cumpăra produse în orice moment al zilei, fără restricții de program. De asemenea, pot naviga prin produse și compara prețurile într-un mod comod, de acasă sau de pe dispozitive mobile.
 • Interacțiune și personalizare: Ecommerce-ul permite o interacțiune personalizată cu clienții prin intermediul funcționalităților precum recomandările personalizate, ofertele speciale și comunicarea prin email. Aceste aspecte contribuie la crearea unei experiențe de cumpărare mai atractive și relevante pentru fiecare client în parte.

Cum funcționează comerțul electronic?

După ce un client face o achiziție, comerciantul online livrează comanda prin livrare, ridicare din magazin sau livrare locală (în cazul produselor fizice) sau digital (pentru produse digitale, cum ar fi PDF-uri, cursuri virtuale sau consultări online).

Tranzacțiile ecommerce au loc pe o varietate de dispozitive și platforme, folosind o serie de metode de plată diferite. Alte aplicații și companii susțin acest ecosistem, de la platforme publicitare precum Google Ads la companii de logistică terțe până la aplicații pentru magazinele de comerț electronic.

Să explorăm câteva dintre tehnologiile care alimentează comerțul online.

platforme ecommerce tipuri
Ce este ecommerce: Tipuri de platforme ecommerce

Tipuri de platforme ecommerce și canale de vânzare online

Există multe modalități de a ajunge și de a vinde consumatorilor online, inclusiv canale deținute, cum ar fi un magazin online și prin platforme terțe. Există argumente pro și contra pentru fiecare și mulți vânzători online aleg o abordare omnicanal, vânzând prin mai multe canale.

Platforme ecommerce de tip SaaS

O platformă de comerț electronic este un serviciu care vă permite să faceți bani online prin propriul site web. GoMag este un exemplu de companie de comerț electronic care permite persoanelor fizice, creatorilor și companiilor de toate dimensiunile să vândă online printr-un magazin online.

Beneficii: Aceste companii de comerț electronic oferă, în general, tot ce aveți nevoie pentru a crea un site web, pentru a crea listări de produse și pentru a accepta plăți online, făcându-le o modalitate ușoară de a construi un brand și de a începe să vândă.

Provocări: A vinde pe propriul site web necesită eforturi active de marketing pentru a genera trafic și a face vânzări.

Platforme ecommerce open source

Conceptul de “platformă open source” se referă la o platformă software în care întregul cod sursă este pus la dispoziția publicului în mod gratuit de către dezvoltatori, în scopul utilizării, dezvoltării, modificării și îmbunătățirii acestuia. Practic, acest tip de platformă oferă libertatea de a descărca codul sursă de pe site-ul dezvoltatorului și de a-l adapta după propriile nevoi și preferințe, până când obții rezultatul dorit.

Beneficii: Unul dintre avantajele majore ale platformelor open source constă în flexibilitatea și personalizarea pe care le oferă utilizatorilor. Având acces la întregul cod sursă, aceștia pot adapta platforma în funcție de nevoile specifice ale afacerii lor sau pot dezvolta noi funcționalități pentru a răspunde cerințelor pieței.

Provocari: Este necesară o anumită expertiză tehnică pentru a gestiona și modifica codul sursă, ceea ce poate reprezenta o barieră pentru unii utilizatori. De asemenea, actualizările și suportul tehnic pot depinde de implicarea agentiei de web design.

Piețe online sau marketplace-uri

Piețele online sunt canale de vânzare ecommerce care vă permit să vindeți produse și servicii unui public activ. Piețele precum eMAG Marketplace sau Altex Marketplace sunt, de asemenea, motoare de căutare puternice, deoarece sunt adesea primul punct de descoperire pentru consumatorii care caută produse.

Beneficii: Poți vinde pe piețe în tandem cu magazinul tău online, folosind integrări pentru a sincroniza vânzările. Piețele au adesea încorporat funcții de descoperire, ceea ce înseamnă că beneficiezi de trafic fără a fi nevoie de un efort activ de marketing.

Provocări: Piețele îngreunează construirea unui brand în comparație cu un magazin de comerț electronic independent. De multe ori, nu deții listele tale de clienți și ai un control limitat asupra aspectului magazinului sau mărcii tale.

Canale sociale de vânzare

Multe platforme de social media oferă funcții de cumpărare și vânzare în platformă, permițând întreprinderilor să vândă direct publicului fără un magazin online. Facebook și Instagram oferă ambele funcții native de cumpărături.

Beneficii: Poți vinde cu ușurință publicului existent pe canalele pe care le gestionezi deja fără a construi un site web de comerț electronic.

Provocări: Audiențele pe care le construiești pe site-urile de social media nu sunt adesea deținute. Dacă îți pierzi contul sau platforma se închide, va trebui să reconstruiești de la zero.

tipuri de afaceri ecommerce
Ce este ecommerce: Tipuri de afaceri ecommerce explicate

Tipuri de afaceri ecommerce explicate

Există multe tipuri de comerț electronic, definite de cine ești și cui vinzi. Câțiva termeni utili pentru comerțul electronic de știut sunt următorii.

Business-to-Consumer (B2C)

O companie care vinde bunuri sau servicii unui consumator individual (de exemplu, un magazin de încălțăminte online vinde perechi individuale de pantofi direct clienților săi).

Business-to-Business (B2B)

O afacere care vinde bunuri sau servicii unei alte afaceri (de exemplu, o companie de software vinde licențe pentru tehnologia sa unei întreprinderi mici).

Consumer-to-consumer (C2C)

O persoană care vinde bunuri sau servicii unei alte persoane (de exemplu, o persoană vinde o singură canapea folosită unei alte persoane pe o piață de cumpărare și vânzare). Notă: odată ce o persoană începe să vândă mai multe articole în acest fel, modelul său de afaceri ar putea fi considerat B2C.

Consumer-to-Business (C2B)

O persoană își vinde propriile produse sau servicii unei afaceri sau organizații (de exemplu, o afacere plătește un influencer independent pentru a promova marca pe rețelele sociale).

De asemenea, puteți întâlni câțiva alți termeni pentru a descrie tipuri de afaceri de comerț electronic. Mărcile Direct-to-consumer (DTC sau D2C) sunt cele care vând în primul rând direct clienților lor, fie online, fie în persoană, fără intermediar (un retailer sau distribuitor).

5 modele de venituri pentru ecommerce

Pe lângă faptul că decizi ce tip de afacere de comerț electronic dorești să conduci, este important să decizi cum acea afacere va câștiga bani. Există cel puțin cinci modele diferite de venituri utilizate de companiile care vând online. Acestea sunt:

 1. Modelul de vânzări: Acesta este cel mai frecvent model folosit de brandurile online și magazinele fizice deopotrivă. Implică vânzarea de produse și servicii în scopul obținerii de profit.
 2. Modelul de abonament: Acest model câștigă popularitate în rândul consumatorilor și al mărcilor DTC (Direct-to-Consumer) de comerț electronic. Se bazează pe venituri recurente generate din abonamente la produse sau servicii.
 3. Modelul de publicitate: Acest model este obișnuit în rândul creatorilor și influencerilor online care își construiesc mărci personale prin intermediul ofertelor de publicitate (conținut promovat) în colaborare cu alte afaceri.
 4. Modelul de afiliere: Programele de afiliere sunt, de asemenea, populare printre creatorii care au un număr mare de urmăritori și care pot sau nu să-și vândă propriile produse. Aceștia obțin comisioane atunci când un client achiziționează un produs folosind un link de afiliat.
 5. Modelul taxei de tranzacție: Acest model se aplică companiilor de comerț electronic care procesează tranzacții financiare. Acestea obțin venituri prin perceparea unei taxe pentru fiecare vânzare realizată.

Este important să analizezi și să alegi modelul de venituri potrivit afacerii tale, luând în considerare natura produselor sau serviciilor pe care le oferi, obiectivele tale financiare și preferințele tale de afaceri. Fiecare model de venituri are avantajele și provocările sale specifice, așadar asigură-te că alegi cel care se potrivește cel mai bine cu afacerea ta și cu nevoile tale.

beneficii afaceri ecommerce
Ce este ecommerce: Beneficii afaceri ecommerce

Beneficiile afacerilor de tip ecommerce

Există o serie de avantaje ale ecommerce-ului, atât pentru proprietarii de magazine online, cât și pentru clienți. Aceste beneficii includ:

Avantajele pentru proprietarii de magazine online:

 1. Acces la o audiență globală: Prin intermediul unui magazin online, proprietarii pot ajunge la clienți din întreaga lume, depășind limitele geografice ale unui magazin fizic tradițional.
 2. Costuri reduse de operare: Comparativ cu un magazin fizic, costurile de închiriere, stocare și personal pot fi reduse semnificativ în cazul unui magazin online. Aceasta oferă oportunitatea de a obține un profit mai mare sau de a oferi prețuri competitive clienților.
 3. Flexibilitate în gestionarea afacerii: Un magazin online permite proprietarilor să își administreze afacerea de la distanță și să își gestioneze produsele, stocurile și comenzile într-un mod eficient și flexibil.
 4. Monitorizarea și analiza datelor: Prin intermediul instrumentelor de analiză online, proprietarii pot monitoriza și evalua performanța afacerii lor, identificând tendințe, preferințe ale clienților și oportunități de creștere.
 5. Posibilitatea de personalizare și testare: Cu ajutorul platformelor de ecommerce, proprietarii pot personaliza experiența de cumpărare a clienților, testa strategii de marketing și optimiza conținutul pentru a obține rezultate mai bune.

Avantajele pentru clienți și impactul asupra acestora:

 1. Conveniență și accesibilitate: Clienții pot achiziționa produsele dorite în orice moment și de oriunde, fără a fi limitați de orarul unui magazin fizic. De asemenea, pot accesa o gamă largă de produse și servicii din diferite categorii într-un singur loc.
 2. Compararea și informarea ușoară: Prin intermediul magazinelor online, clienții pot compara rapid caracteristicile, prețurile și recenziile produselor, luând decizii mai informate și având acces la o varietate mai mare de opțiuni.
 3. Economisirea timpului și a efortului: Cumpărăturile online elimină necesitatea de a se deplasa fizic la un magazin, economisind timp și efort. De asemenea, livrarea la domiciliu oferă comoditate și confort suplimentar.
 4. Oferte și reduceri speciale: Multe magazine online oferă promoții, cupoane și reduceri exclusive pentru clienții lor online, oferindu-le oportunitatea de a economisi bani și de a beneficia de avantaje suplimentare.
 5. Feedback și recenzii: Prin intermediul platformelor de ecommerce, clienții pot lăsa feedback și recenzii pentru produsele achiziționate, oferind astfel informații și recomandări utile pentru alți potențiali clienți.

Aceste beneficii ale ecommerce-ului contribuie la creșterea popularității și adoptării acestui model de afacere, oferind atât proprietarilor de magazine online, cât și clienților o experiență mai convenabilă, accesibilă și personalizată.

afaceri ecommerce provocari
Ce este ecommerce: afaceri ecommerce provocari

Provocările afacerilor de tip ecommerce

Deși conduci o afacere online, beneficiezi de avantajele sale, dar trebuie să ții cont și de câteva provocări. Dacă dorești să începi o afacere de comerț electronic, ia în considerare aceste posibile capcane înainte de a avansa.

Probleme de securitate în comerțul electronic

Una dintre cele mai mari provocări ale comerțului electronic este securitatea. Trebuie să ai încredere că informațiile tale personale și financiare sunt în siguranță atunci când faci achiziții online. Ar trebui să investești în gateway-uri de plată securizate, certificate SSL și alte măsuri de securitate pentru a-ți proteja datele.

Subliniază clar aceste măsuri de securitate pentru clienți în termenii și condițiile tale și pe pagina de finalizare a achiziției.

Concurență crescută

Comerțul electronic este un spațiu extrem de competitiv, cu multe companii care concurează pentru aceiași clienți. Trebuie să te diferențiezi de concurenți, oferind produse unice, prețuri competitive și experiențe excepționale pentru clienți.

Transport și logistică

Fiecare proprietar de afacere de comerț electronic de succes știe că experiența unui client cu transportul poate face sau distruge un brand. Trebuie să ai sisteme de transport și logistică eficiente și fiabile pentru a te asigura că produsele tale sunt livrate clienților la timp și în stare bună.

Retururi și cereri de servicii pentru clienți

Pentru a fi competitiv, trebuie să ai politici solide de returnare și sisteme de servicii pentru clienți pentru a gestiona întrebările și reclamațiile clienților. Acest lucru poate fi o provocare, în special pentru afacerile care vând produse complexe sau tehnice sau pentru afacerile mici cu personal redus sau deloc.

cele mai bune tendinte si statistici ecommerce
Ce este ecommerce: Tendinte si statistici

Cele mai bune tendințe și statistici de ecommerce

A rămâne la curent cu tendințele de cumpărături din ecommerce te va ajuta să-ți menții afacerea competitivă și să răspunzi nevoilor în continuă schimbare ale clienților. În timp ce tendințele evoluează constant, există câteva care semnalează o schimbare mai permanentă a modului în care consumatorii descoperă, cumpără și susțin afacerile.

Comerțul electronic social este în creștere

Se estimează că piața de ecommerce crește cu 20% în 2023 în Romania. Implicarea eficientă în conversații reale cu potențiali clienți online reprezintă cheia vânzării sociale. Pe măsură ce construiești încredere și stabilești relații, în cele din urmă vei putea ghida clienții către o vânzare de succes prin intermediul eforturilor tale de marketing.

Platformele sociale sunt noile motoare de căutare

Într-o măsură tot mai mare, descoperirea produselor are loc în locuri la care nu te-ai aștepta. Pe lângă Google, consumatorii apelează la YouTube și Emag pentru a găsi mărci și produse. Google a raportat că Generația Z utilizează platformele de social media, precum TikTok, pentru a cerceta mărci mai des decât utilizează motoarele de căutare.

Cumpărăturile online devin mobile

Comerțul mobil se referă la tranzacțiile de comerț electronic care au loc prin intermediul telefonului mobil. Piața de ecommerce va cunoaște o creștere de 20% în acest an față de anul trecut și de 15% față de 2020, când pe fondul pandemiei mare parte din achizițiile din magazine fizice au fost făcute online.

Acest procentaj este într-o creștere constantă de ani de zile și nu dă semne de încetinire. Prin urmare, ar trebui să acorzi atenție experienței utilizatorului pe dispozitivele mobile, concentrându-te pe o interfață de utilizare optimizată și simplificată, care facilitează conversia, cu o atenție deosebită acordată plăților mobile.

Inteliganta Artificala ajută la personalizarea comerțului electronic

Într-un studiu din 2022, 62% dintre consumatorii chestionați au declarat că și-ar pierde loialitatea față de o marcă dacă nu le oferă o experiență personalizată, în creștere cu 45% față de anul precedent. Odată cu creșterea interesului recent pentru tehnologiile de inteligență artificială, precum ChatGPT și Midjourney, mărcile de comerț electronic beneficiază de noi instrumente pentru a personaliza experiența clienților.

Astfel, pot obține mai multe informații despre clienți, pot oferi recomandări personalizate și pot trimite mesaje publicitare direcționate.

ecommerce lansare afacere
Ce este ecommerce: Lansare magazin online

Pornirea unei afaceri de comerț electronic: 8 pași pentru lansarea unui magazin online

Dacă te-ai hotărât să începi o afacere, felicitări! Ai parcurs deja primul pas. Odată ce ai o idee și dorința de a începe, ești pe cale să-ți lansezi propriul magazin online. După ce ai stabilit detaliile, poți să te înscrii pe o platformă de comerț electronic, sau poti apela la serviciile noastre de creare magazin online care te vor ajuta să-ți realizezi viziunea. Haide să începem!

 • Găsește o idee: caută oportunități de produse, audiențe neexploatate sau un gol pe piață.
 • Realizează cercetări de piață: examinează concurența în detaliu.
 • Scrie un plan de afaceri: acesta va fi util în special dacă intenționezi să cauți finanțare.
 • Dezvoltă o marcă: alege un logo și un nume de companie și creează un set de linii directoare pentru brand, inclusiv misiunea, valorile și vocea brandului.
 • Configurează magazinul online: alege o platformă de comerț electronic și un plan potrivit pentru dimensiunea afacerii tale. Personalizează site-ul de comerț electronic cu branding și adaugă produse.
 • Alege strategia de expediere.
 • Elaborează un plan de marketing: stabilește obiective de vânzări și marketing și prioritizează canalele de publicitate.
 • Lansează-ți afacerea de comerț electronic!

Fă saltul către comerțul electronic astăzi

Industria ecommerce are mult loc pentru noii veniți care doresc să aducă idei inovatoare pe piața. Vânzările de comerț electronic cu amănuntul continuă să crească, făcând din acest model de afaceri o primă afacere ideală pentru antreprenorii aspiranți.

Dacă ești gata să începi o afacere de comerț electronic, marchează acest ghid ca o resursă utilă pe care să o consulți în drumul către lansarea magazinului tău de vis.

Întrebări frecvente despre ecommerce

Ce înseamnă ecommerce?

Comerțul electronic, abreviat ca e-commerce, se referă la procesul de cumpărare și vânzare de bunuri și servicii prin intermediul internetului. Acesta implică o tranzacție între două părți, de obicei o afacere și un consumator, în care plata și livrarea produselor sau serviciilor se realizează online.

Comerțul electronic poate adopta mai multe forme, precum cumpărăturile online, descărcările digitale, abonamentele online și achiziționarea de bilete online. A revoluționat modul în care oamenii desfășoară afaceri și a devenit o modalitate tot mai populară de a face cumpărături, datorită confortului și accesibilității pe care le oferă.

Care sunt cele 3 tipuri de comerț electronic?

Business-to-consumer (B2C) se referă la o afacere care vinde bunuri direct unui consumator final folosind comerțul electronic. Unele mărci de comerț electronic B2C operează și un magazin fizic.

Business-to-business (B2B) este o companie care vinde produse sau servicii unei alte afaceri. De exemplu, o firmă de contabilitate ar putea vinde servicii și consultații online întreprinderilor mici.

Consumer-to-consumer (C2C) se referă la indivizi care își vând articole unul altuia, ca în exemplul piețelor locale de cumpărare și vânzare. Aceasta este o metodă populară și pentru mărcile de creatori individuale.

Ce este un site de comerț electronic?

Un site de comerț electronic reprezintă un magazin online care permite companiilor să vândă produse sau servicii clienților prin intermediul internetului. Site-urile de comerț electronic pot fi create pentru a vinde produse fizice, produse digitale sau servicii. Acestea includ de obicei funcții precum cataloage de produse, informații despre prețuri, recenzii ale clienților, urmărirea comenzilor, conturi de clienți și sisteme de procesare a plăților.

Cei care doresc să înceapă o afacere de comerț electronic nu sunt obligați să aibă neapărat un site web de comerț electronic. Piețele online și platformele de vânzare socială reprezintă alternative la site-urile web independente. Acestea pot fi opțiuni ideale pentru fondatorii începători care doresc să atragă clienți către o nouă afacere online.

Autor
Echipa PRONEXUS

Vrem sa imbratisezi ceea ce te face diferit si ceea ce te face sa iesi in evidenta fata de multime. De aceea, oferim solutii personalizate pentru a se potrivi nevoilor, obiectivelor si asteptarilor tale.

Total
0
Share